Tradiční vánočí pokrmy. Co se jedlo dříve?
Vánoce byly a stále jsou spojovány s mnoha tradicemi a zvyky. Některé tradice z nich se týkají i štědrovečerní večere. Některé vánoční pokrmy jsme přestali připravovat nebo jsme je nahradili jinými. Například houbovou polévku jsme nahradili polévkou rybí, černého kubu jsme nahradili smaženým kaprem. Mnoho znás už ani nekonzumuje oplatky s medem. Pojďme se tedy společně podívat na pár tradičních vánočních pokrmů.
Jak jsme výše psali mezi první tradiční chod patří oplatky s medem, které plní funkci hostie a představují posvátný chléb. Vánoční oplatky se pečou vodevé, cukrové či ořechové. Do začátku 20 století se pekly i pro dobytek, do kterých se zapekla petrželová nať.
Dalším trdičním jídlem byl staročeský Kuba (také černý Kuba). Základem tohoto pokrmů byly kroupy, houby a trocha česneku.
V žádné domácnosti nesměla chybět vánočka (štědrovka), první kdo dostal vánočku byl hospodář, to proto aby se mu urodilo hojně obilí. Kousek vánočky dostali i slepice aby na příští rok hojně nesly.